Financial Times: Cum reușește economia SUA să mențină avansul în raport cu Europa

Financial Times: Cum reușește economia SUA să mențină avansul în raport cu Europa
Publicat: 20/10/2023, 07:30

Avansul economic al Statelor Unite în raport cu Europa, o tendință devenită evidentă imediat după criza financiară și care s-a consolidat în timpul pandemiei, urmează să se mențină în 2024 și chiar ulterior, comentează cotidianul Financial Times.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional (FMI) a devenit cea mai recentă organizație care confirmă că economia SUA își menține avansul, proiecțiile indicând o expansiune economică de 1,5% anul viitor. Potrivit estimărilor FMI, zona euro va avea o creștere economică de 1,2% în 2024, iar Marea Britanie de 0,6%.

”Dar ce explică persistența discrepanțelor între cele mai bogate regiuni ale lumii, o situație care a permis Statelor Unite să dubleze ritmul creșterii economice în raport cu zona euro și cu Marea Britanie în ultimele două decenii? Factorii sunt de tip ciclic și structural. Diferențele au fost generate de factori pe termen scurt, precum stimulentele post-pandemie și invazia rusă în Ucraina, dar există și diferențe referitoare la accesul la credite și privind tendințele de investiții, alături de specificul industrial și de structura demografică”, notează editorialiștii Valentina Romei și Colby Smith, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Cum reușește economia SUA să mențină avansul în raport cu Europa?”

În cursul pandemiei, oficialii guvernamentali de pe ambele maluri ale Atlanticului au recurs la stimulente fiscale agresive pentru a evita transformarea crizei medicale într-o criză economică. Însă nivelul stimulentelor din SUA a fost mai mare. În 2020, deficitul bugetar în SUA a fost de două cifre, iar în 2021 scăzuse la 9,4%, de două ori mai mare decât în zona euro și în Marea Britanie.

”Statele Unite au avut o ripostă fiscală puternică după pandemie, ceea ce a permis susținerea economiei”, afirmă Jennifer McKeown, economist-șef la grupul Capital Economics.

Repercusiuni ale invaziei ruse în Ucraina

Pierre-Olivier Gourinchas, economist-șef al Fondului Monetar Internațional, notează că europenii au fost mai ”prudenți” decât americanii din mai multe motive, inclusiv din cauza apropierii de războiul din Ucraina. Specialistul consideră că ”cel mai important factor” al evoluțiilor economice diferite a fost șocul ”brutal” al prețurilor la energie în Europa, o altă consecință a războiului din Ucraina. ”Regiunea este săracă atunci când prețurile la energie sunt mari”, a argumentat Gourinchas.

Avântul sectorului tehnologic din SUA

Un factor structural esențial pentru discrepanțele economice dintre SUA și Europa se referă la baza industrială diferită. Statele Unite au un sector tehnologic care se dezvoltă rapid, companii inovative de succes precum Amazon, Alphabet și Microsoft neavând echivalent în Europa. Iar analiștii economici cred că diferențele se vor accentua, ținând cont de sistemele de inteligență artificială, predominante în SUA.

În schimb, Europa se specializează pe industrii care încearcă să contracareze riscurile competiției chineze, în principal vehiculele electrice.

Europa și, în special, Germania ”au fost câștigătorii tipului de globalizare care exista până în 2018, dar acest tip de globalizare pare să se fi încheiat”, constată Christian Keller, directorul Secției de Cercetări Economice a Băncii de Investiții Barclays.

Statele Unite par să fi fost mai agile în stimularea tranziției spre tehnologii ecologice. Legea de Reducere a Inflației, în valoare de 369 de miliarde de dolari, a stimulat investițiile în tehnologii ecologice, prin subvenții și credite fiscale. Reacția Uniunii Europene a fost lentă și dificil de implementat, potrivit multor economiști.

Un alt factor de diferențiere se referă la îmbătrânirea populației europene și la evoluțiile demografice slabe, care afectează finanțele publice. În Statele Unite, începând din 2010, populația activă a avut tendințe pozitive începând din 2010, deși ritmul încetinește.

”Statele Unite pot intensifica potențialul de creștere economică, în timp ce Europa se luptă să mențină creșterea mică pe care o are”, crede Christian Keller, directorul Secției de Cercetări Economice a Băncii de Investiții Barclays.

Însă Sven Jari Stehn, economist la compania bancară Goldman Sachs, crede că, deși Statele Unite probabil vor continua avansul în raport cu zona euro, factorii temporari post-pandemie tind să dispară.

Iar analistul Christian Keller avertizează că deficitul public din SUA generează riscuri economice. ”Statele Unite vor trebui să adopte decizii dure în domeniul fiscal”, atrage atenția expertul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Investitorii chinezi renunță într-un ritm-record la activele americane, în efortul Chinei de consolidare a propriei economii

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fată din București și-a dat părinții în judecată pentru bani. Vrea să fie întreținută...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul. Ce pot face polițiștii în continuare
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a...
Cultura care îi umple de bani pe români. Se poate face o avere frumoasă
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Totul despre începutul relației dintre Tavi Clonda și Gabriela Cristea: "Nu aveam niciun plan de...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Danny Masterson, de la Hollywood la închisoare
×